Geplaatst op 11 reacties

Wat is gilding paste, en wat doe je er mee ??

Wat is gilding paste, en wat doe je er mee ?? IMG 3924 e1507052521723

Gilding paste is eigenlijk een chique  naam voor metaal pasta.
Het is een wat dikkere pasta met een metaalglans. Het is anders dan  metaalkleurige wax, dat is meer doorzichtig. In de gilding paste zitten meer kleur pigmenten.
De metaal pasta zit meestal in een potje of een tube, Hier kan je voorzichtig wat uithalen met je vinger. Je hebt maar heel weinig nodig van de metaal pasta om al een groots effect te krijgen.

Voorzichtig kan je dan met je vinger met de pasta over de hoger gelegen delen van bv een ornamentje strijken, zodat je op alleen de hoger gelegen delen de pasta opbrengt.(het zo genaamde high-lighten van een ornament).
Je kan ook randjes of vlakken voorzichtig aanzetten met de pasta, zodat je net een subtiele glans of accent brengt op je project.
Als de metaal pasta goed gedroogd is, kan je het eventueel nog met een droge doek wat opwrijven, voor nog wat extra glans.

Hieronder staat een filmpje zodat je goed kunt zien hoe het werkt.

De metaal pasta gebruik ik bij meubeltjes altijd na het waxen, omdat je dan een beter manipuleerbaar oppervlak hebt. Als je het zo direct op krijtverf aanbrengt, hecht het vast, en als je je meubeltje eerst gewaxt hebt, dan heb je een gladder, gesealed oppervlak, waardoor de pasta mooier  aan te brengen is.
Dit rekje van mijn Iron orchid designs mallen  heb ik eerst geverfd.

Daarna heb ik deze in de clear wax gezet. Daarna heb ik het rekje nog bewerkt met witte wax , om het relief in de mallen goed uit te laten komen.
Hierna heb ik de zilveren metaal pasta  van viva decor gebruikt. Deze pasta heb je in verschillende metalic kleuren, onder andere, goud, platinum en zilver.
Als je wil weten hoe ik de mallen gemaakt hebt, staat er hier een filmpje, en uiteraard zijn de mallen te koop in mijn shop.

11 gedachten over “Wat is gilding paste, en wat doe je er mee ??

 1. Je beschrijft heel fijn hoe je de paste moet gebruiken en een goed idee, het filmpje erbij!
  Ik sluit me bij Eva aan, je zou de lezer warm kunnen maken om tóch dat oude kastje met waterkringen bij de Kringloop naar de kassa te sjouwen. Je leert dan de lezer pimp-opties te zien

 2. oude meubeltjes opknappen is super leuk om te doen!
  zo kan je oude meubeltjes helemaal naar je eigen smaak maken.
  En alles past dan weer bij elkaar

 3. Graag gedaan

 4. Helemaal nieuw voor mij, maar een heel duidelijke uitleg. Bedankt!

 5. Toevallig had m’n dochter van 15 er gisteren in de Ikea over dat als ze op kamers zou gaan ze allemaal kringloopspullen op wil knappen. Dit is dus echt iets voor haar

 6. Een duidelijke uitleg. Lijkt me zeer leuk voor de knutselaars. Ik heb daar zelf nooit meer tijd voor.

 7. Graag gedaan !

 8. Ook erg leuk om te doen !

 9. Wat leuk om te weten. Ik had hier nog nooit van gehoord.

 10. Leuk spul!

 11. Weer wat geleerd! dank je wel voor de uitleg.

  Groet,
  Mariam

Reacties zijn gesloten.