Geplaatst op

Hoe gebruik je de IOD paint inlays ?

Hoe gebruik je de IOD paint inlays ?

Hoe gebruik je de IOD paint inlay’s ?

Wat zijn IOD Paint Inlays?

IOD Paint Inlays zijn een revolutionair nieuwe manier van aanbrengen van afbeeldingen op meubels en deco objecten….zelfs op stof ! Na drie jaar ontwikkelen en onderzoeken is het eindelijk gelukt ! IOD Paint Inlays zijn geen decals, of decoupage, maar bij het aanbrengen van een IOD Paint Inlay, komt de verf echt in de oppervlakte van je project. Na het drogen wordt het drager papier verwijderd . Die laat een geverfd design achter.

Omdat het zo’n nieuw product is krijg ik ook vaak de vraag Hoe gebruik je de IOD paint inlays ? vandaar deze uitgebreide gebruiksaanwijzing.

Hoe werken de IOD Paint Inlays ?

IOD Paint Inlays zijn gemaakt van  artist-quality verf dat speciaal gemaakt is voor decoratieve doeleinden.
De verf van de paint inlay is “actief” totdat hij ge vernist is. Daardoor kan je de verf nog manipuleren met water en een kwastje.
Je kan de IOD paint inlays meerdere keren gebruiken. De eerste afdruk is het scherpst, de tweede en eventuele derde zijn zwakker.. zo kan je een echte vintage look creëren.

BELANGRIJK: Voor het BESTE resultaat gebruik je een krijtverf of mineraal verf. ( de original lijn van Frenchic werkt goed).

De ingrediënten die gebruikt worden om verf te maken, verschillen heel erg per merk. Daardoor kunnen de resultaten met de Paint inlays ook verschillen.
Over het algemeen kan een paint inlay ook gebruikt worden met een verf op polymeer basis, MAAR dan komt het nauwer aan op de timing wanneer je de paint inlay er af haalt. Dat geldt ook voor als je een vernis wil gebruiken om de Paint inlay in te leggen. ( Frenchic finishing coat werkt goed ).
Mod podge werkt ook als drager.
Bij krijt en mineraal verf zonder veel polymeren heb je een langere droogtijd. Hierdoor kan je de Paint inlay ook langer laten zitten voordat je de paint inlay er af haalt.
Bij meubel verf die veel polymeer binders bevatten, moet je de timing goed in de gaten houden, en de paint inlays er af halen zodra de verf droog aanvoelt. ( bij sommige verven soms al iets eerder, als het nog net iets nat is).
Latex verf kan niet gebruikt worden met de paint inlays.
***Testen is dus erg belangrijk !

Hoe gebruik je de IOD paint inlays ?

De basis :
Stap 1: Maak een plan hoe je de design van de paint inlay wil hebben op je ondergrond.
Step 2: Indien nodig kan je door gebruik van de grid lijnen op de achterkant van de inlay vellen stukken afknippen. Losse stukken kan je later weer gebruiken bij een ander project.  Als je een repeterend patroon gebruikt, of een afbeelding die op de volgende inlay doorloopt , dan is het handig om de rand om doet patroon af te knippen.
Stap 3: Zorg dat je een goed geprepareerde ondergrond hebt. ( ontvet, geschuurd, stofvrij, etc.) Breng hierna een  ruime en gelijke laag krijt of mineraal verf op.  Werk in kleine gedeeltes tegelijk  om de droog tijd van de verf in de gaten te houden. Werk niet met grotere gedeeltes dan de afmeting van 1 vel.
Stap 4: Als de verf nog nat is, leg je de paint inlay met de afbeelding in de natte verf . ( de grid lijnen staan op de achterkant om het verschil tussen voor en achter goed te laten zien).
Stap 5: Spuit lichtjes met een water mister een gelijke laag overal. Gebruik een zachte natte spons of de IOD Silicone Paint Blade,  , druk aan met lichte druk , en zorg dat het design goed contact maakt met het geverfde oppervlak. Vermijd schuiven en bewegen van de Paint Inlay vellen als ze neer gelegd zijn, dit kan er namelijk voor zorgen dat de afdruk uit gaat lopen of uit gesmeerd wordt.
Stap 6: Herhaal stap  3-5 met de rest van de afbeelding om je design compleet te maken. Laat alle delen zo goed mogelijk aansluiten. ( hierbij helpen de grid lijnen van de achterkant).
Stap 7:Laat de inlay drogen. De droogtijd kan variëren van 10 minuten tot een uur, afhankelijk van de temperatuur en dikte van de verf. Tijdens het drogen hecht de verf van de Paint inlay met de verf waar het wordt ingelegd.
Stap 8: Als je klaar bent om de Paint Inlay sheets van je project af te halen, eerst een dunne laag met water misten( nat maken). Dit even 30 seconden in laten trekken.( dit helpt om het backing paper los te laten). Begin in een hoekje, en til het papier langzaam  omhoog, maar  zorg wel dat je hoek met trekken aan het papier laag blijft.  Het papier zou er nu makkelijk af moeten komen, zonder scheuren. Als dit niet het geval is, dan nog wat extra water erover sprayen, even laten rusten en opnieuw proberen.
Stap 9: Als je wil, kan je water gebruiken om het design zachter te maken of om het in te blenden. Door het water is het pigment van de afdruk nog ‘beweegbaar’.( nat). Je kan zelfs er nu al andere kleuren aan toevoegen.
Stap 10: Als je tevreden bent met de Paint Inlay design, laat je je project volledig drogen. De droog tijd is afhankelijk van de dikte van de verflaag, hoeveel water er is gebruikt, de kamertemperatuur en de weersomstandigheden. Als de oppervlakte koud aanvoelt, is het nog niet helemaal droog. Om er zeker van te zijn dat het goed droog is, is het beter om 24 uur te wachten.
Om het droog proces te versnellen kan je gebruik maken van een ventilator, maar “aan de lucht” drogen heeft de voorkeur. Gebruik bij voorkeur geen föhn of andere heat tool, dit kan bubbels en afstoting tot gevolg hebben door oververhitting.
Stap 11: Nu is het tijd om te sealen.

Hoe kan je een IOD Paint Inlay afbeelding het beste beschermen ?

Er zijn verschillende opties om de paint inlay te sealen :
● Gebruik een spray/fixeer spray op waterbasis speciaal voor verf.
● Als je een vernis gebruikt op waterbasis, en deze met een kwast opbrengt, heb je kans dat de kleur wat gaat doorlopen. Probeer de vernis met zo licht mogelijke streken op te brengen.
● Maak een 50/50 mix van water en een vernis op waterbasis. Deze kan je in een klein spray flesje doen, en de mix fijn vernevelen over de paint inlay. Dit goed laten drogen, hierna kan je gewoon een vernis op waterbasis opbrengen met een kwast.
● Je kan de Paint inlay afbeelding ook beschermen met wax. Gebruik de wax net als anders, zeker niet te dik.
● Sommige vernissen op olie basis kunnen direct op de paint inlay gebruikt worden zonder de verf uit te smeren/ re activeren. Het is raadzaam om eerst een stukje te proberen op een proef stukje. Hou er wel rekening mee dat vernis op olie basis meestal verkleurd door de tijd.

**** De paint inlay afbeelding moet altijd beschermd worden met een vernis of wax. De Pain inlay kan anders altijd worden geactiveerd door water, en gaan vlekken.

Hoe bewaar ik mijn IOD Paint Inlay?

Bewaar je Paint Inlays in de verpakking op kamertemperatuur, in een droge omgeving. Ga altijd voorzichtig met de Paint Inlay vellen om en zorg dat ze goed droog blijven.(zorg voor niet te hoge luchtvochtigheid, water activeert de paint inlay ).
Laat na gebruik de vellen goed plat drogen, met de pigment kant naar boven. Als je de beschermende tussen bladen hebt bewaard, leg deze dan als alles goed droog is weer tussen de droge Paint inlay vellen. Je kan alles erna weer in de plastic verpakking doen om alles goed te bewaren, om later de Paint inlays voor de tweede keer te gebruiken.
Hieronder nog een handig filmpje van de IOD sisters over de Paint inlays.

Hoe gebruik je de IOD paint inlays op stof?

IOD Paint Inlays kan je ook op stof gebruiken.

BELANGRIJK: Als je de IOD paint inlays gaat gebruiken op stof, moet je rekening houden met de verschillende eigenschappen van de stof. (Grof geweven stoffen zijn minder geschikt).
Test ook hier altijd eerst het proces op uit.

*** Er wordt geadviseerd katoen of stoffen met een hoge katoen percentage te gebruiken voor het beste resultaat. Een gladde stof geeft ook een mooier uiterlijk dan een geribbelde stof.
Grofweg kan je hetzelfde proces gebruiken als op meubels. Alleen kan je niet met een brayer de print aanduwen, maar doe je dit met je handen.
Hieronder staat een handig filmpje om te kijken over het gebruik van een paint inlay op een stoel.

Hoe gebruik je de IOD paint inlays op glas?

IOD Paint Inlays kan je ook gebruiken op glas door een doorzichtig medium te gebruiken speciaal voor glas.
Hiervoor kan je de Dishwater-Safe Mod Podge gebruiken.
Stap 1: Het glas goed schoonmaken.
Stap 2: Maak de inlay op maat.
Stap 3: Smeer het glas in waar je de Paint inlay wil gebruiken. IOD beveelt aan : onverdunde Dishwasher-Safe Mod Podge.
Stap 4: Plaats het Inlay vel met de verf kant naar beneden, en zorg dat het goed contact maakt met het medium. Gebruik eventueel een brayer of sponsje om het goed aan te drukken.
Stap 5: Smeer nu de rest van je glas in met het medium. Gebruik een “ drager vel” ( paint inlay vel die geen afbeelding meer afgeeft) in het medium, om overal hetzelfde textuur te krijgen.
Stap 6: Laat alle Inlay vellen drogen.
Stap 7: Spuit met wat water om het papier te bevochtigen. Daarna voorzichtig verwijderen.
Stap 8: Alles goed laten drogen.
Stap 9: Vernis je project met een mix van water/Mod Podge in een spray flesje. Hierna goed laten drogen, en daarna een tweede laag vernis op waterbasis aanbrengen met een kwast.

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden door deze Hoe gebruik je de IOD paint inlays ? gebruiksaanwijzing.